nedelja, 10. februar 2013

Empanade s šunko in sirom



 



Empanade so prijetne na pogled, nadev pa vas preseneti s stopljenim sirom in priokusom origana.


Čas priprave: 75 minut
Čas kuhanja: 35 minut


Sestavine za 4 osebe:
Nadev

Testo

1.        V skledo presejemo moko in ji dodamo sol. Maslo razrežemo na majhne koščke. Dodamo jih v skledo in s prsti vgnetemo v moko. Eno jajce ločimo na rumenjak in beljak. Rumenjak si v skledici shranimo za pozneje. V drugi skledici pa s pomočjo metlice skupaj zamešamo jajce, beljak, vodo in vinski kis. Tekočino počasi vlivamo v skledo in z rokami vse sestavine dobro premešamo. Testo na pomokani površini na hitro pregnetemo, da postane gladko in voljno. Če je lepljivo, mu dodamo še malo moke. Testo oblikujemo v kroglo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo na hladno za eno uro.

2.        Kuhano šunko in sir zrežemo na drobne kocke in stresemo v skledo. Začinimo z žličko origana, ščepcem soli in popra ter dobro premešamo z žlico.

3.        Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani delovni površini razvaljamo na 0,5 cm debelo. Iz testa izrežemo 4 velike kroge (s pomočjo modela, skledice). Na spodnji del kroga položimo žlico nadeva iz šunke in sira ter pokrijemo z zgornjo polovico kroga, tako da nastane žepek v obliki polkroga. Robove dobro stisnemo skupaj in z vilicami po celotni dolžini roba vtisnemo vzorec.

4.        Segrejemo pečico na 180 °C. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo pripravljene žepke. Rumenjak, ki nam je ostal od priprave testa, z vilico razžvrkljamo in z njim premažemo žepke. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 25 minut. Empanade lahko postrežemo tople ali hladne.


Ni komentarjev:

Objavite komentar