Empanade so prijetne na pogled, nadev pa vas preseneti s stopljenim sirom in priokusom origana.
Čas priprave: 75 minut
Čas kuhanja: 35 minut
Sestavine za 4 osebe:
Nadev
- 300 g kuhane šunke
- 150 g edamca
- 1 ščepec soli
- 1 ščepec mletega popra
- 1 žlička origana
Testo
- 300 g ostre bele moke
- 0,5 žličke soli
- 1 dl vode
- 2 jajci
- 1 žlička vinskega kisa
- 70 g masla
1. V skledo presejemo moko in
ji dodamo sol. Maslo razrežemo na majhne koščke. Dodamo jih v skledo in s prsti
vgnetemo v moko. Eno jajce ločimo na rumenjak in beljak. Rumenjak si v skledici
shranimo za pozneje. V drugi skledici pa s pomočjo metlice skupaj zamešamo
jajce, beljak, vodo in vinski kis. Tekočino počasi vlivamo v skledo in z rokami
vse sestavine dobro premešamo. Testo na pomokani površini na hitro pregnetemo,
da postane gladko in voljno. Če je lepljivo, mu dodamo še malo moke. Testo
oblikujemo v kroglo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo na hladno za eno
uro.
2. Kuhano šunko in sir zrežemo
na drobne kocke in stresemo v skledo. Začinimo z žličko origana, ščepcem soli
in popra ter dobro premešamo z žlico.
3. Testo vzamemo iz hladilnika
in ga na pomokani delovni površini razvaljamo na 0,5 cm debelo. Iz testa
izrežemo 4 velike kroge (s pomočjo modela, skledice). Na spodnji del kroga
položimo žlico nadeva iz šunke in sira ter pokrijemo z zgornjo polovico kroga,
tako da nastane žepek v obliki polkroga. Robove dobro stisnemo skupaj in z
vilicami po celotni dolžini roba vtisnemo vzorec.
4. Segrejemo pečico na 180 °C.
Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo pripravljene žepke.
Rumenjak, ki nam je ostal od priprave testa, z vilico razžvrkljamo in z njim
premažemo žepke. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 25 minut. Empanade
lahko postrežemo tople ali hladne.
Ni komentarjev:
Objavite komentar