nedelja, 10. februar 2013

Salmorejo





Prihaja iz kraja Cordoba na jugu Španije. Je hladna, bolj gosta juha, ki se jo po navadi postreže kot predjed ali prvi obrok na večjih pojedinah.


Čas priprave: 30 minut
Čas kuhanja: 10 minut
  

Sestavine za 4 osebe

1.         Operemo paradižnike in jih narežemo na kocke. Papriko operemo, ji odstranimo semena in jo narežemo na kocke. Česen olupimo, stremo z nožem in na drobno sesekljamo. Kruhovi rezini namočimo v malo vode in ju dobro ožamemo. Slanino narežemo na kocke.
2.         Paradižnik, papriko, česen in kruh stresemo v multipraktik in dobro zmeljemo. Dodamo polovico olivnega olja in sol. Ponovno dobro premešamo. Dodamo 1 dl vode in premešamo, da dobimo kremasto zmes. Na koncu dodamo še kis in premešamo.
3.         Pripravljeno zmes prelijemo v posodo in postavimo za nekaj minut v hladilnik. Medtem do trdega skuhamo jajci. Jajci olupimo in narežemo na 5 delov. Salmorejo vzamemo iz hladilnika in vanj postavimo jajčne rezine.
4.         Salmorejo serviramo na krožnike. Pristavimo ponev, v kateri segrejemo preostanek olivnega olja. Na njem na hitro popečemo slanino, tako da nekoliko zadiši in se enakomerno zapeče. Potresemo jo po sredini salmoreja, okoli pa razporedimo še rezine jajca. Jed ponudimo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar