Prihaja iz kraja Cordoba na jugu Španije. Je hladna, bolj gosta juha, ki se jo po navadi postreže kot predjed ali prvi obrok na večjih pojedinah.
Čas priprave: 30 minut
Čas kuhanja: 10 minut
Sestavine za 4 osebe
- 8 večjih paradižnikov
- 1 zelena paprika
- 3 stroki česna
- 150 g kruha (2 rezini)
- 2 žlici olivnega olja
- 125 ml belega vinskega kisa
- 2 jajci
- 2 ščepca soli
- 100 g slanine
1. Operemo paradižnike in jih narežemo na
kocke. Papriko operemo, ji odstranimo semena in jo narežemo na kocke. Česen
olupimo, stremo z nožem in na drobno sesekljamo. Kruhovi rezini namočimo v malo
vode in ju dobro ožamemo. Slanino narežemo na kocke.
2. Paradižnik, papriko, česen in kruh
stresemo v multipraktik in dobro zmeljemo. Dodamo polovico olivnega olja in
sol. Ponovno dobro premešamo. Dodamo 1 dl vode in premešamo, da dobimo kremasto
zmes. Na koncu dodamo še kis in premešamo.
3. Pripravljeno zmes prelijemo v posodo in
postavimo za nekaj minut v hladilnik. Medtem do trdega skuhamo jajci. Jajci olupimo in narežemo na 5 delov. Salmorejo vzamemo iz hladilnika in
vanj postavimo jajčne rezine.
4. Salmorejo serviramo na krožnike.
Pristavimo ponev, v kateri segrejemo preostanek olivnega olja. Na njem na hitro
popečemo slanino, tako da nekoliko zadiši in se enakomerno zapeče. Potresemo jo
po sredini salmoreja, okoli pa razporedimo še rezine jajca. Jed ponudimo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar